Vad kostar pioner?

hämtaPriset på pioner varierar, utifrån om det är säsong eller inte. Generellt är de billigare tidigare på året. Under vintermånaderna runt årsskiftet är de dyra att köpa i butik, medan de är som billigast i maj–juni. Om du vill plantera själv är priset mer eller mindre detsamma året runt, i och med att du då odlar dem själv.

Köper du dem “färdiga” gör du bäst i att köpa dem under högsäsongen, det vill säga under sommaren, helst före augusti. Det är oftast dyrare både i början och i slutet av säsongen av den enkla anledningen att utbudet är mycket mindre då. Man kan såklart chansa och hoppas på en bra säsong och att pionerna blommar länge, men det kan precis lika gärna bli tvärtom. Priset och utbudet på pioner beror alltså på hur bra säsonger odlarna har, om det har varit lagom nederbördsnivå och rätt temperatur och lagom antal soltimmar.

Var kan man köpa pioner?

Pioner kan du köpa på de flesta ställen där det säljs blommor: hos din lokala blomhandlare, på en större växtaffär eller ofta även i lite större mataffärer. Pioner är bland de vanligare och populärare blomsorterna, och de är därför vanliga i de flesta sortiment. Särskilt pioner i vanliga färger, såsom vitt, rosa, eller rött, brukar gå att få tag på nästan överallt.

Om du ska odla pioner, gör det inte i kruka – de trivs bättre i friland. Fördelen med krukodlade pioner är att de kan planteras när som helst, så om du precis missade hösten, den bästa tiden för att plantera pioner, kan det vara smart att köra på krukodlade pioner till nästa höst då du kan försöka igen!

Vilka blommor passar ihop med pioner?

pink-peony-rose_galAllra bäst fungerar pioner ihop med andra så kallade mormorsperenner (exempelvis de prunkiga lupinerna). Att låta pioner och andra liknande perenner växa sida vid sida är den vanligaste kombinationen. Pioner är dock ganska enkla att placera in i nästan vilken plantering som helst. Dessutom är pioner vackra tillsammans med andra pioner, en stor pionplantering är fantastiskt vackert när färgerna fungerar ihop.

De fungerar också bra i blomarrangemang. I buketter tar de ofta ganska stor plats, särskilt om man har de fluffiga bondpionerna med. De blir ofta bukettens naturliga mittpunkt.

Sammanfattningsvis om pioner

Pioner är mycket uthålliga och lättskötta blommor. Det enda de egentligen behöver är lite solljus. De första åren behöver de lite omsorg (dock inte mycket alls!) så klarar de sig själva sedan. De trivs bra i det kyliga klimat vi har här i Norden och fungerar bra i hela landet. De ska helst odlas i början av hösten.