Pioner och kyla

tradgard6Pioner tål det mesta och passar bra i vårt kyliga klimat. De mår rentav bra av vinterkölden – denna period är en tid av vila för pionerna. De fungerar bra att plantera i princip hela Sverige, trots att klimatet i vårt land varierar avsevärt beroende på vilka breddgrader man bor. Det är inte heller ovanligt att ha ett flertal olika klimatzoner inom en och samma kommun.

Man förflyttas gärna i tankarna till Monets trädgårdar när man hör ordet pioner. De är grandiosa, romantiska och passar perfekt i en bukett. I och med att de är så stora behövs bara två-tre blommor för att få en rejäl bukett.

Pioner är alltså inte känsliga för kyla, förutom under plantering och under blommans första år. De är överhuvudtaget väldigt uthålliga blommor, som lever i många år. De första åren efter att man har planterat pioner kan de blomma lite dåligt, men detta beror generellt bara på att är lite trögstartade – de blir bättre och bättre med åren.

Pionknölar

pion (1)En metod för att plantera pioner är att sätta så kallade pionknölar. Dessa är relativt känsliga för köld eftersom de planteras så pass grunt (cirka fem till sex centimeter ned i jorden) och ska helst planteras innan frosten kommer. Samtidigt behöver de planteras snabbt för att inte torka. Kort sagt ska du helst plantera pionknölar under tidig höst. Det viktigaste är att de planteras innan de torkar.

Är det lite nattfrost ute redan går det oftast bra ändå så länge pionknölarna täcks av ett lager jord och löv som bör hjälpa dem att hålla värmen. Vill du hjälpa pionerna på traven och oroar dig över att det ändå är för kallt för knölarna, kan du lägga granris och löv över dem. Ett tio centimeter tjockt lager är att rekommendera. Du kan också använda dig av täckbark för att skydda pionerna.