I och med att det finns en så oerhört stor mångfald inom pionsläktet skiljer sig blommorna åt mycket sinsemellan, inte bara utseendemässigt utan också skötselmässigt. Även om de flesta pioner är mycket lättskötta och i mångt och mycket tar hand om sig själva finns det varianter som är svårare att sköta om. När du köper pioner, se därför till att fråga personalen om hjälp, så att du får just de blommor som passar dig utifrån hur mycket omvårdnad de behöver.
Det finns en mängd olika sorters pioner. Luktpionen går att känna igen genom att den luktar starkt, som framgår av namnet, medan bondpionen känns igen på sitt yttre. Det är nog just bondpionen som är mångas sinnesbild av en pion; den har inga pistiller eller frökapslar, utan ser ut som en förvuxen ros. Bondpionen var bland de första perennerna som odlades enbart för sin skönhets skull här i Sverige. Till en början fanns den framför allt hos de bättre bemedlade hushållen, men efter hand blev den alltmer en folklig blomma. Då slutade överklassen att köpa den och började istället köpa luktpioner, som var dyrare. Det är denna folklighet som har gett upphov till bondpionens namn.
Även bondpionens färg kännetecknar den mer klassiska pionen – den finns i vitt, rosa och rött, och av dessa färger är det vanligast med röda bondpioner. Dessa tre färger är typiska pionfärger, särskilt rött är en nästan lika karaktäristisk färg för pioner som för rosor.
Det finns även så kallade svavelpioner, som är ovanliga och väldigt högt skattade bland blomälskare. De köps oftast i kruka, och är vid köptillfället redan några år gamla, vilket gör att man förhoppningsvis slipper krångel med att få dem att blomma. De första åren av en pions liv är nämligen den enda tiden då de kan vara lite besvärliga och det kan vara svårt att få blommorna att växa till sig.
Svavelpioner behöver extra mycket solljus. Det är en av få pioner som behöver solåtkomst hela dagarna. Välj därför inte en plats i halvskugga när du planterar svavelpioner, utan istället en plats där solen strålar jämt och ständigt, kanske på en höjd. Denna pion är lite mer köldkänslig. I södra och mellersta Sverige trivs den även på vintern, men längre norrut kan man behöva täcka över den med lite mull.
Det finns också buskpioner, alltså pioner som växer i buske istället för att växa som fristående blommor. Buskpionen är ännu mer härdig och tålig. Att den förökar sig genom frön gör att den sprider sig mycket och de nya blommorna som växer upp skiljer sig ofta åt lite utseendemässigt, med mindre variationer på färgen. Den växer på egen rot och är därför också mycket bra motståndskraftig mot sjukdomar och skadedjur samt kyla.
Det finns också närmast oändlig mängd korsningar av olika pionsorter. Dessa kallas för pionhybrider.
Pionhybrider
Om du vill försöka dig på att göra en pionhybrid ska du veta att det är ett stort projekt som kan ta många år att få till, och ibland fungerar det inte alls. Men med detta sagt, om dina blommor bär frön så kan du ju lika gärna passa på att använda dem! De frön du ska så är de svarta, röda frön är så kallade blindfrön.