När ska man plantera?

Humlis efter renovering - 14Du kan plantera pionerna när som helst på året om de är krukpioner eller om de har en jordklump runt jorden. Om de inte har det är de så kallade barrotade pioner. Dessa ska man helst plantera i början av hösten. Även om man kan plantera pioner i princip året runt passar det allra bäst att plantera dem på hösten. Generellt i hela landet brukar det vara allra bäst förutsättningar för plantering av pioner i oktober. I Mellansverige är det i slutet av augusti och början av september som funkar bäst. Dessa planteringstider skiljer sig alltså beroende på var i landet man bor.

Det kan vara värt att vänta med att sätta pioner om det är vinter och riktigt kallt. Är det exempelvis tjäle i marken kan det vara en god idé att vänta med planteringen för att vara på säkra sidan. Hösten är som sagt den bästa tiden att plantera pioner, därefter kommer våren.

Har du dock pioner hemma som bara väntar på att sättas är det oftast bäst att plantera dem, även om förhållandena inte är perfekta – annars kan de torka. Med undantag för midvintern brukar pionerna klara sig ändå.

Att plantera om pioner

paeonia_peaches_and_creamNär pionerna väl är planterade och har börjat växa gör du bäst i att låta dem stå kvar där de står. Flytta dem bara om du verkligen behöver, de tycker nämligen inte om att bli omplacerade. De tar inte skada av att flyttas, men blomningen dröjer ofta ett tag efteråt. Om du nu ska flytta dina pioner, gör det helst i september eller någon annan gång under den tidiga hösten. Även vid omplantering gäller nämligen att förhållandena är perfekta, och helst under september månad.

Om du delar upp pionerna i samband med att du flyttar dem, se då till att det finns knoppar på rötterna på varje del som du vill dela upp.

Plantera i kruka

När man planterar i kruka ska först halva krukan fyllas med en kompostblandning. Den kan bestå av lika delar trädgårdskompost och skarp sand, plus lite torv. Därefter lägger man på jord, sedan lägger man i själva fröna och till sist lägger man på skarp sand ända upp till krukans topp.

Hur gödslar man?

Gödslet ska inte hamna närmare än 20 cm ifrån blommans mittpunkt. Tänk på det när du gödslar, för det är i blommans yttre knoppar som näringen tas upp.