Hur tar man hand om sina pioner på vintern?

images (1)Återigen, pioner är lättskötta, och det är inte mycket du behöver göra för att hjälpa dem att klara vintern. Det enda du behöver göra är att klippa ner pionernas blad, men detta behöver du göra först när de har vissnat helt. Det är bra att ha kvar de vissnade blommornas löv och blad länge, som ett skydd mot kylan. Bara om några blad har angripits av sjukdomar behöver du ta bort dem i förväg. Det är dock viktigt att klippa bort bladen när blommorna väl har vissnat, annars kan de angripas av sjukdomar. Lämna kvar en liten stump av skaftet på blomman så att du hittar den igen till nästa säsong. Då den nya blomman börjat växa kan du klippa ned det gamla skaftet helt och hållet.

När blommar pioner?

imagesDe första pionerna brukar börja blomma någon gång i maj, men säsongen och dess början och slut beror såklart på i vilken klimatzon de blommar . Också vädret påverkar en hel del. Olika sorter börjar också blomma vid olika tider. Den största gruppen pioner, hybridpionerna, (en korsning av luktpioner och bergpioner) brukar börja blomma i slutet av maj. Bondpionernas blomstertid kommer inte förrän i början av juni. Vissa sorters luktpioner blommar faktiskt inte förrän i början av juli.

Varför blommar inte blommorna?

Den enklaste förklaringen är att våren och sommaren har varit för torr. Då är den enkla lösningen att vattna, vattna och åter vattna. Ibland kan man behöva flytta blommorna, till exempel om de inte blommar. Det kan nämligen bero på att blommorna har sjunkit ner för djupt i marken, och helt enkelt inte klarar av att arbeta sig upp.

Om blomman eller blommans skaft ruttnar beror det antagligen på att den plats där blommorna växer är för blöt, att plantan är planterad för djupt.