Flytta pioner

Hösten är den bästa årstiden för att både plantera och flytta dina pioner. Passa på innan frosten kommer på riktigt, så ska det nog blomma fint när det väl är dags. Vid flyttning ska du tänka på att inte gräva för när din planta. Det är viktigt att få med hela rotsystemet och rötterna går väldigt lätt av. Se därför till att vara på den säkra sidan och gräv med god marginal.

Plantera inte för djupt

pionflyttaPioner har tyvärr fått ett rykte om sig att vara lite svåra att flytta på. Det stämmer inte, så länge du vet hur du ska göra. Regel nummer ett är att inte plantera dem för djupt. Man brukar säga att rothalsarna bör ligga högst 5 cm under jorden för ett så bra resultat som möjligt. Det går också alldeles utmärkt att dela pioner när du ändå håller på att flytta dem. Det envisa ryktet om pioner säger också att delning är svårt, men det behöver inte heller stämma. Det beror lite på vilken typ av pion det är du vill dela. Vissa sorter har ett väldigt tjockt, samlat rotsystem mitt under plantan. Andra sorter har ett mycket bredare rotsystem som sträcker sig över ett större område. Det är de sistnämnda som är de allra lättaste att dela på, då rötterna ändå direkt sitter ihop. Dela dem heller inte genom att dela på dem med en spade. Risken finns då att många av de olika rotdelarna inte innehåller knoppar, vilket i sin tur givetvis inte ger någon blomning.

Ett annat tips är att klippa till bladen på din planta, så sparar den på vattnet över vintern. Många gånger blommar plantan fint redan sommaren efter delning eller flytt, då färdiga knoppar ofta redan är färdiga. Bli inte ledsen om detta inte händer, i vissa fall hamnar plantan i obalans och behöver en säsong att återhämta sig igen.